Herbro Kft

A Herbro Kft bemutatása

A céget megalapító magánszemélyek érdekeltsége a baromfi ágazatban és élelmiszeriparban már több évtizedes. A Herbro Kft. többségi tulajdonosa a Bro-Ker-Bét Kft., valamint a Bro-Ker-Bét Kft. tulajdonosai. A Herbro Kft főtevékenysége a keltetés, húshibrid naposcsibe előállítása. A Herbro Kft. által üzemeltetett keltető üzem a társaság saját tulajdonában áll. A Bro-Ker-Bét Kft. biztosítja a tenyésztojást a keltetéshez, míg a Herbro Kft. keltetési szolgáltatást nyújt a cégnek. A Bro-Ker-Bét Kft. a keltető üzemből szállítja ki a naposcsibéket a partnerei broiler telepeire.

Piaci helyzet

A világ népessége igen gyorsan növekszik, ezzel együtt a földfelszín és a szántóterületek nagysága változatlan, illetve csökkenő. Ezekkel a tényekkel együtt kell megoldani az egyre városiasodó lakosság ellátását. A globális húsfogyasztás 2050-re várhatóan 290 millió tonnáról 470 millió tonnára fog növekedni. Napjainkban a húsfogyasztás a legolcsóbban előállítható húsféléknél nő, ezek a baromfi és a hal. Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) becslése szerint a globális csirkehús termelés 86,9 millió tonna körül alakult 2014-ben, ami 18 százalékos bővülést jelentett az öt évvel korábbi termelési adatokhoz képest. Ez a mennyiség 2016-ban már megközelíti a 90 millió tonnát, ami a 2015. évi termeléshez képest még mindig 1% feletti növekedést jelent. A csirkehús globális exportja 25 százalékkal bővült az elmúlt öt évben, aminek közel 80 százaléka a Közel-Kelet és Afrika szaharai térségébe irányult. Az Európai Unió csirkehús termelése a takarmányozási költségek csökkenése és a kereslet fokozódása miatt 9,9 millió tonna körül alakult 2014. és 2015. években. Az export nem változik számottevően, továbbra is 1,1 millió tonna lehet. Az első adatok alapján a mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4%-kal volt magasabb, mint 2012-ben. A hazai agrárium teljesítménye így 2011 óta folyamatosan javul. A volumen 12%-os bővülése közel 7%-os árcsökkenést váltott ki. A növénytermesztésben 12%-kal mérséklődött, az állattenyésztésben ezzel szemben 3%-kal emelkedett a termelőiár-színvonal. (Forrás: Agrárgazdasági Kutató Intézet)

A vállalkozás működése

A termelés és a gazdálkodás munkaerővel kapcsolatos irányítását, ellenőrzését Kiszel Gábor ügyvezető látja el.

A cég vezetője főiskolai végzettséggel, több éves tenyésztői és keltetői, valamint külföldi tapasztalattal rendelkezik – ő irányítja az operatív munkát. Helyettese is több éve a cégnél dolgozik, mint keltetős szakember.

Az üzem működése folyamatos. A dolgozók többsége nő, a műszaki és éjszakai feladatokat férfi munkaerő látja el.

Hetente 4 alkalommal van kelés. A cég jelenleg 2 fajta keltetését folytatja Ross 308 és az egyre jobban terjedő Ross Ranger háztáji jellegűt. Ez utóbbi fajta képezi a Her-Csi-Hús Kft. nagyüzemi telepein felnevelt, és vágóhídján levágott Boldog csirke márkanévvel szereplő termékét. Ez a termék 2012-ben magyar termék díjban részesült, és megtalálható a nagy áruházláncok kínálatában is.